18 Mayıs 2008 Pazar

Başkan Suriyeden Döndü


Tarihi kentler birliği tarafından tüm masrafları karşılanarak düzenlenen "Bursa Buluşması" kapsamında toplam 180 belediye başkanı, vali ve Çekül vakfı (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve tanıtma vakfı) temsilcilerinden oluşan heyet Bursa'da 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de bir araya geldi. Bursa buluşması kapsamında kentte çeşitli tarihi mekanları gezdi. Kentte çeşitli incelemelerde bulunan heyet, restorasyonu tamamlanan meşhur Ördekli Hamamının açılışını Kültür ve turizm bakanı Ertuğrul Günay'ın da katılımı ile gerçekleştirdi.
Bursa'daki toplantıların ardından 180 kişilik heyet Suriye Gezisi programı nedeniyle Şam'a hareket etti.
Heyet Şam'da Süleyman Tekkesi, tarihi Şam Demiryolu İstasyonu, Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamid'in yaptırdığı Hamidiye çarşısı, Narcisus sarayı, Emevi Camii ile bölgede görev yapan bazı Osmanlı paşalarının yaptırmış olduğu kasır ve konakları gezdi.
Programın 2. bölümünde ise Halep'e geçen Tarihi Kentler birliği katılımcıları, burada Arabistanlı Lawrance'nin de söylediği gibi dünyanın en kutsal görülen kalesi diye anılan şovalyelerin kalesi Cras Des Chevaliers de gezdi. Heyet daha sonra M.Ö. döneme ait Tedmur antik kenti harabelerini , Palmila'yı ve Hama ve Humus kentindeki şehre su taşıyan değirmenlerini de ziyaret ederek incelemelerde bulundu.



TİRE DAHA ŞANSLI
Bursa buluşmasını ve Suriye gezisini son derece yararlı geçtiği belirten Tire Belediye başkanı Mehmet Sıtkı İçelli zaman zaman çeşitli vesileler ile gerçekleştirdikleri yurt dışı gezileri sayesinde önemli bilgiler edindiğini söyledi. Başkan İçelli, son Suriye gezisi ile ilgili olarak kendilerinin Tire'de gündemde olan kentsel tasarım ve tarihi mekanların restorasyonu projelerini kıyaslama imkanı bulduğunu da ifade ederek; " gördüm ki Suriye'liler kültür miraslarına sahip çıkma açısından bizden en az 30 yıl gerideler. Kültür bakanlığımızın da yurt genelindeki faaliyetleriyle restorasyon çalışmalarında Suriyelilerden çok daha fazla kültür mirasımıza ve tarihimize sahip çıktığımızı gördüm. Türkiye'nin tarihsel zenginliği Suriye'den daha fazla. Biz küçük bir ilçe olarak bile tarihi dokumuza daha duyarlıyız. Bu açıdan bakıldığında Tire'mizin ne kadar şanslı bir kent olduğunun farkına vardım. Öreneğin Tire'deki tarihi dokunun korunmasında ve tekrar ayağa kaldırılmasında önemli projelerimizden olan Sarıcayusuf, Çıra pazarı ve Tahtakale bölgesi kentsel yenileme çalışması ile Tahtakale hamamı restorasyonu�nun bitirildiğinde gelecek nesillere aktarılacak olması beni heyecanlandırıyor." Diye konuştu.


Suriye Gezisi Programı
  • Şam gezisi. Süleyman Tekkesi, El-işi Pazarı ve Hicaz Tren Durağı gezileri
  • Şam Kalesi gezisi. Omayyad Camisi, Hz. Yahya Türbesi, Saladin Türbesi ve Azem Sarayı Gezileri.
  • 1735 yılından bu yana en etkileyici orient restoran olarak bilinen "Narcissus Sarayı" gezisi
  • Düz sokak (Mithat Paşa Sokağı) , yenilenmiş ve yenilenmekte olan ünlü evler ve en son olarak eski şehir Şam�ın ünlü pazarlarını ziyaret .
  • Muhiddin Bin Arabi türbesi ve camisini ziyaret
  • Yolu yarı çöl olan Çöl Kralı lakaplı "Palmira"ya yolculuk. Baal Tapınağı ve Kule TürbelKemer Anıtı, Agora, Tiyatro, Hamam ve Kraliçe Zenobia, Deocletian kampı ve Baalshamin tapınağı.Ibn Maan Kalesi
  • Humus ve "Khaled Ibn Al-Walid" in camisi gezisi
  • Orontes Nehri üzerindeki ünlü antik Norias Su Çarkı (1500 yıllık) gezisi.
Haberin ayrıntıları için: www.tiremportal.com