7 Mayıs 2008 Çarşamba

Halk Kültürü Hıdrellez Etkinlikleri

Tire Anadolu Teknik Lise, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından organize edilen ve Okul Öğretmen ve öğrencilerine hitap eden bir halk kültürü ve hıdrellez semineri düzenlendi.İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü araştırmacısı İzzet Kocadağ tarafından verilen seminer okul öğrencileri ve öğretmenlerinin yoğun katılımıyla izlendi.

Halk Kültürümüzün tüm öğrenciler tarafından benimsenerek gelecek kuşaklara aktarmanın bir görev olduğunu söyleyen Okul Müdürü Dr.Süleyman Üstün , "okul olarak bir meslek okulu olmamızın yanında öğrencilerimizi halk kültürünü de öğreterek nesilden nesile kültürümüzün geleneklerimizin yaşatılması için kendimizi sorumlu hissediyoruz ve bu çerçevede bu etkinlikleri düzenledik" dedi.Okul Kültür ve Edebiyat kulübü öğretmen ve öğrencilerinin faaliyeti kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşmacı olarak İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'den araştırmacı,Halk Bilimi uzamnı İzzet Kocadağ davet edildi.

İzzet Kocadağ;"bu şekilde bir meslek lisesinde halk kültürümüzü ve değerlerimizi ortaya çıkaran bir etkinlikte yer almam beni son derece memnun etmiştir.Organizasyonu yapan başta okul müdürü Dr.Süleyman Üstün'e ve değerli ekibine, öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum.

Halk Kültürümüz, yüzyılların deneyiminden süzülerek biçimlenmiş,kuşaktan kuşağa aktarılan bir değerler bütünüdür.Halk kültürü ürünleri örnek değerler ve ahlak anlayışı,dini inançlar,gelenekler,günlük yaşam vb.ile beslenir.Yaşadıkları yöreyle aralarında bir bağ bulunan bu ürünlerin oluşmasında, şekillenmesinde tarihi ve kültürel mirasın önemli bir rolü vardır.

Halk kültürü ürünleri,Türk Kültürünün tarihi içindeki görünümüne, değişmesine ve gelişmesine paralel olarak bir değişim ve gelişim içinde olmuştur.

Aynı uygarlığa bağlı kültürler, aynı dünya görüşünde birleşirler.Bir uygarlığın dünya görüşü de o uygarlığa özgü bir halk kültürünü doğurur.Halk Kültürü ürünleri,yaşayan kültür topluluğunun kendine özgü dünya görüşüne ve değerler sistemine göre şekillenir.Her kültürün bir değerler ve kurallar bütünü vardır.Kültüre bağlı olarak şekillenen her türlü birikim, doğal olarak o kültürün bir parçasıdır.

Bir şehrin kültür dokusunu anlayabilmek için önce halk kültürü araştırmalarından yola çıkmak gereklidir.Orta Asy, Anadol,İslamiyet ve Ortak Balkan kültürünün besleyip günümüze getirdiği kökü Orta Asya Kültürüne dayalı, islami renge bürünmüş mevsimlik bayramların uzantısı bir ritüeldir.

Ülkemizde Hıdrellez bahar bayramı niteliğinde kutlanan mevsimlik bayramlarımızdandır.Çağlar boyu süregelip zengin kültür değerlerinin oluştuğu Hıdrellez, çeşitli adlarla İzmir ve ilçelerinde özellikle Tire'de yoğun etkinliklerle kutlanmaktadır.

Hıdrellez yaz başlangıcıdır.Yaz ve kışın ayrılışıdır.Bir yıl Hızır Günleri ve Kasım Günleri diye ikiye ayrılır.Mayıs'ın altısında Hızır günleriyle yaz başlar 186 gün sürer,Kasım'ın sekizinde Kasım günleri başlar 179 gün sürer.Hıdrellez'debaharın gelişi kutlanır,insanlar yaza bayram sevinciyle karşılık verirler.Yazın gelişi bayramdır.Eskiden Çoban Bayramı da denirdi.

Haberin ayrıntıları için: www.tiremportal.com